FrkPersson

www.frkpersson.blogg.no

Toppen bar!

Ikveld bærer det i vei til toppen bar, som ligger over Egon i Lillehammer. Vært der engang før og det er veldig hyggelig der med bra utsikt over byen. Her kommer noen bilder:


 

LILLEHAMMER!Ankom denne flotte stasjonen på Lillehammer klokken 16 idag, etter litt over to timer lang togtur fra Oslo. Nå skal en lang helg nytes i litt mer nordlige breddegrader! Det er full vår her også og pent vær så dette blir bra! Koslig her eller hva?

Tirsdags yms

 
 

 

 

 

 

 

ER JEG DEN ENESTE SOM SJEKKER BLOGGTOPPEN? 

Er jeg den eneste som sjekker bloggtoppen i min by? Hvem som ligger på topplista i min alder, hvem som ligger på bloggtoppen, aktiv, pluss osv? Jeg syns det er så gøy å følge med å se hvem som ligger på lista også prøver jeg å "støtte" alle de som akkurat ligger på lista med å gi dem et klikk sånn at de holder seg der. Teit, men jeg føler meg som en blogg-mamma. Haha!

Hvordan ble rosa til svart?Det var egentlig meningen at jeg skulle starte en rosa blogg, men den har vel strengt tatt blitt ganske grå. Til og med svart vil kanskje noen si. Det er viktig for meg å poengtere at selv om jeg tydeligvis er en dyster person på bloggen så har jeg det egentlig ganske bra. Jeg er glad og fornøyd og overlever fint. Men jeg inspireres av dype dikt og tekster og temaer som får en til å tenke. Dette har jo også vært en så stor del av livet mitt så lenge jeg egentlig kan huske, så av og til går jeg litt tilbake i tid og henter følelsene derfra, fra stunder som var tyngre og mer låst. Jeg vil gjerne ha en blogg med nyanser, men det er på ingen måte sånn at bloggen er HELE livet mitt. Så jeg kan ha en god dag selv om jeg skriver om noe trist. Det var det jeg hadde å si om den saken. Be kind to one another!

Som en vissen blomst..


jeg er som en
uvannet blomst
ribbet for kronblader
halvdød
vissen
med hengende hode
bøyd rygg
og skitne røtter
før du plukker meg
putter stilken i vann
og kaller meg vakker
later som om
du plukker vekk 
bladene på det tomme
hodet mitt
elsker
elsker ikke
havner på elsker
kysser det lille
som er igjen av meg
snur meg
og livet mitt 
opp ned
og henger meg opp
til tørk

 

(Diktet er hentet fra http://martinedelange.blogspot.no/2014/10/som-en-uvannet-blomst.html)

INNSIDEN AV PSYKIATRISK

Hvis noen forteller deg at de har tenkt til å ta livet av seg, så ringer du AMK. Med mindre du er ansatt i psykiatrien.

Etter å ha arbeidet mer enn seks år som miljøterapeut på så vel psykiatrisk mottak, som på åpne og lukkede avdelinger, så ble jeg svært overrasket og nærmest sjokkert over noen av de regler og rutiner som vi etter hvert måtte forholde oss til.

Flere tusen mennesker forsøker å ta livet sitt hvert år og flere hundre lykkes, mange mens de er under behandling eller har permisjon fra innleggelse i psykiatrien. Mer enn 15 % av alle jenter har skadet seg selv og over halvparten av disse har hatt tanker om å ta livet sitt når de skadet seg. Flere jenter har skrevet om hvordan skadingen blir deres språk og om titalls innleggelser i året, der de trygler om å få hjelpen de trenger, uten å få den.

Helsepersonell forteller om at vurderingene er vanskelige og psykiatrien ikke kan lastes siden nasjonale retningslinjer som er veldig utydelige på dette blir fulgt.

Men hva foregår egentlig i psykiatrien? Er vurderingene så vanskelige, eller er dette kun fraskrivelse av ansvar?

Ingen varsling

Reglene var ganske enkle. Som helsepersonell i psykiatrien skulle vi blant annet ikke varsle AMK på 113 hvis vi fikk beskjed om at en pasient var i ferd med å ta livet sitt, når vi ikke var på arbeid.

Vi skulle ikke varsle AMK på 113 hvis vi fikk beskjed om at en pasient var i ferd med å ta livet sitt.

ERIK BISGAARD, PSYKOTERAPEUT

Vi skulle i slike tilfeller helst ikke gjøre noe i det hele tatt, eller eventuelt gi tydelig beskjed til pasienten om at dette ikke var vårt ansvar, og at de selv måtte ta ansvar for eget liv ved å kontakte legevakten hvis de ønsket hjelp. Vi skulle deretter helst blokkere pasienten både på facebook og telefonen, slik at vi slapp å få slike beskjeder.

Vi måtte tross alt ha en profesjonell holdning til dette og ikke la oss manipulere av pasienter som «bare ønsket oppmerksomhet». Og skulle de faktisk ta livet sitt, så fikk det være deres valg. Så det å varsle AMK, som jeg normalt ville gjort hvis jeg visste om at en person var i ferd med å ta livet sitt, hadde jeg som ansatt i psykiatrien ikke lov til å gjøre hvis det var en pasient.

 

Nasjonale retningslinjer

Jeg tenker vel at det ikke kan forventes så veldig mye mer av en suicidal person enn at vedkommende varsler en ansatt i psykiatrien. En person som de etter flere innleggelser har fått en god relasjon til. Men slik fungerer det ikke.

Det kan ikke forventes så veldig mye mer av en suicidal person enn at han varsler en ansatt i psykiatrien.

ERIK BISGAARD, PSYKOTERAPEUT

Det forlanges dermed at pasienten som vurderer å ta livet sitt, som kanskje sliter med angst, har problemer med å be om hjelp eller har selvskading som språk selv må ta kontakt med legevakt for å be om hjelp til å leve. Og hvis de så klarer å kontakte legevakten og kommer seg dit må de ofte krangle seg til en innleggelse ved først å overbevise legevaktslegen som deretter må overbevise en psykiater om at pasienten for alvor tenker å ta livet sitt siden visse pasienter i følge retningslinjene helst bør klare seg hjemme.

Det er dermed ingen selvfølge å bli innlagt selv om man tenker å ta livet sitt. Og det er i alle fall ikke psykiatriens ansvar, siden nasjonale retningslinjer blir fulgt.

 

Uønsket uten verdi

En annen hovedregel var at pasienter med visse typer problemer skulle være innlagt maksimalt to døgn før de skulle skrives ut igjen. Over 30 % av pasientene ble dermed skrevet ut igjen dagen etter innleggelsen uten å ha fått annen hjelp enn sovemedisiner. Enkelte ga tydelig beskjed om at de ved en senere anledning heller kom til å ta livet sitt enn å forsøke ny innleggelse. Nå hadde de jo fått bekreftet at de var uønsket og uten verdi.

For meg handlet dette om respekt.

ERIK BISGAARD, PSYKOTERAPEUT

Andre igjen ga beskjed om at de kom til å ta livet sitt når de kom hjem, siden utskrivelsen ble sett på som en aksept for at de skulle ta sitt eget liv. De kunne likevel bli utskrevet siden slike «trusler» om å ta livet sitt ikke ble akseptert som god nok grunn for videre innleggelse.

Vi skulle heller ikke gi denne pasientgruppen særlig oppmerksomhet under innleggelsen eller ha «terapeutiske» samtaler med dem. Vi kunne snakke om været eller andre trivielle ting, men ikke gå dypere inn i problematikken deres. Tankegangen var at de skulle kjede seg mest mulig under innleggelsen siden de da ville bli enklere å skrive ut, samtidig som de ikke kom til å ønske seg innlagt igjen.

Skulle lære ansvar

Vår oppgave var å sørge for at de ikke tok livet sitt mens de var innlagt. Hva de gjorde når de kom hjem var deres ansvar. Noen mente også at det å ta livet sitt eller skade seg under en «frivillig» innleggelse var pasientens ansvar siden de hadde kommet dit «frivillig».

Mange pasienter pålegges langt større ansvar enn de er i stand til å ta.

ERIK BISGAARD, PSYKOTERAPEUT

Vi visste tidvis at enkelte pasienter kunne ha både skalpeller og barberblader gjemt på rommet sitt uten at de ble fjernet, siden de måtte lære seg å ta dette ansvaret selv. Om en psykiatrisk akuttavdeling er riktig sted for å lære suicidale pasienter med selvskadingsproblemer slikt ansvar kan vel diskuteres, og det gikk heller ikke alltid like bra.

Handlet om respekt

For meg ble det relativt enkelt å forholde meg til disse reglene. Jeg ga uttrykk for min uenighet og fulgte min magefølelse og samvittighet. Jeg kontaktet AMK når jeg fikk selvmordsvarsler. Jeg tok «terapeutiske» samtaler med innlagte pasienter. Jeg ble med på leteaksjoner for å forhindre noen i å ta livet sitt. Og jeg låste inn det jeg fant av snorer, belter, barberblader og skalpeller. For meg handlet dette om respekt.

Vi kan ikke gjøre innleggelsene så ubehagelige at mennesker foretrekker å ta livet sitt fremfor å oppsøke behandling.

ERIK BISGAARD, PSYKOTERAPEUT

Men jeg var heller ikke avhengig av å arbeide i psykiatrien, så jeg sluttet. Jeg kunne i stedet starte opp egen praksis som psykoterapeut. Men dette var ikke like enkelt for alle. Enkelte av mine arbeidskollegaer som jeg snakket med var like fortvilt som meg, men valgte likevel stilltiende å godta disse reglene fordi de ellers ville mistet arbeidet sitt.

Så min erfaring fra psykiatrien er at mange pasienter pålegges langt større ansvar enn de er i stand til å ta. Det er en grunn til at alle pasienter legges inn, vanligvis fordi livet og hverdagen hjemme blir for tøff.

Joda. Noen pasienter forsøker sikkert å legges inn av «feil» grunner, men det er bedre å legge inn en pasient for mye enn en pasient for lite. Vi kan uansett ikke gjøre innleggelsene så vanskelige og ubehagelige at mennesker foretrekker å ta livet sitt fremfor å oppsøke behandling ? og akkurat slik er det nå.

Det kan da ikke være et slikt psykiatritilbud vi vil ha?

Jeg vil i alle fall ikke det.

 

(Artikkelen er gjengitt fra nrk.no)

 

Månedens favoritter fra Nelly

  

Best bomber Her

 Low heel thigh boot Her

 your way dress Her

 waterfall collar trench Her

 W air max bw ultra Her

 Contrast crochet bodycon Her

 Classy maxi dress Her

 Viokka s/s top Her

 Perfect a - lined dress Her 

Waterfall trenchcoat Her

 Vinconcrete new jacket Her

 Lace bardot Her

 

 

MUSIKK - APRIL 2016

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Abort - jeej or neej?Diskusjon, kjør!

TomhetAlt er like tomt for menneskene, deres gleder og deres sorger; men det er allikevel bedre at såpeboblen er gyllen eller himmelblå enn svart eller grå. Livet er en vakker såpeboble. I døden ser du hvor tom menneskets boble er.

For hvert sår

For hvert sår

finnes det et arr

og vært arr forteller en historie

En historie som sier,

"Jeg overlevde"

Fortsett kampen!

 

Når blir sorg sykelig?"Sorg er som en trekant som dreier rundt i hjertet med spisser som risper. Det gjør vondt, forferdelig vondt til trekantenes spisser er avslitt og det bare er en kule igjen, som glir rundt uten smerte. Sorg er en prosess som tar tid, men den tar aldri slutt. Hvor lang prosessen er beror på hva vi har mistet, hvilke ressurser vi selv har og hvilken støtte vi mottar fra omgivelsene våre."

Sorg er en naturlig reaksjon etter dødsfall hos nærstående. Det er først når tilstanden blir langvarig, og det er liten endring i sorgutviklingen at det kan være snakk om en forlenget sorgforstyrrelse.

Forskning fra de siste 20 årene viser at når sorgen gir langvarig funksjonstap i hverdagen, skiller tilstanden seg fra andre diagnoser som bl.a. depresjon og angst. Dette gjør at forlenget sorgforstyrrelse krever en egen behandlingsform, der søkelyset er rettet mot den enkeltes opplevelse av tapet fremfor generelle behandlingsmetoder.

Den mulige innføringen av sorg som diagnose har imidlertid møtt betydelig motstand. Kritikerne frykter at dette kan føre til sykeliggjøring av en ellers normal og forventet reaksjon på å miste noen som står en nær.

"Men når gleder over det du har hatt, overskygger savnet av det du har mistet, når du vet at du aldri villet unnvært det du har tapt, selv om du var klar over at du en gang kanskje måtte gi slipp på det, da er trekantens spisser avslitt og kulen blir en skatt i ditt hjerte."

 

Dagens vits!

En mann frykter at hans kone ikke hører like godt hun har gjort tidligere, og han tror at hun kanskje trenger et høreapparat.

Ikke helt sikker på hvordan han skal konfrontere henne, tok han kontakt med fastlegen sin for å diskutere problemet.

Legen fortalte ham at det var en enkel uformell test mannen kunne gjøre.

«Her er hva du gjør,» sa legen. «Stå ca 12 meter fra henne, og med vanlig stemme, snakk til henne og se om hun hører deg. Hvis ikke ? gå ned til 9 meter, deretter 6 meter, og så videre til du får svar.»

Den kvelden stod Anne på kjøkkenet og lagde mat. Han sa til seg selv: «Jeg er ca 12 meter fra henne, la oss se hva som skjer.»

Så i en normal tone spurte han: «Kjære, hva er det til middag?»

Ingen respons.

Han kom nærmere kjøkkenet, ca 9 meter fra henne og gjentok: «Anne, hva lager du til middag?» Fortsatt ingen respons.

Nå står han i spisestuen hvor han er ca 6 meter fra sin kone, og spør: «Kjære, hva er det til middag?» Igjen, fikk han ingen respons.

Så siste forsøk. Denne gangen går han til kjøkkenet og står bare ett par meter fra henne. Han spør: «Kjære, hva er det du lager til middag?» Enda en gang, var det ingen respons og få.

Han gikk rett opp bak henne. «Anne, hva er det til middag?»

«HERREGUD, Roger, for femte gang, KYLLING!!»

 


 

Vi er i et fly på vei til Paris, og en blond kvinne reiser seg opp og flytter til et ledig sete på førsteklasse. En flyvertinne ser henne gjøre dette, og sier høflig at kvinnen må sitte på økonomiklassen siden det er denne type plass hun har kjøpt billett til.

Blondinen svarer: «Jeg er blond, jeg er vakker, jeg skal til Paris, og jeg blir sittende her.»
Etter flere mislykkede forsøk på å overtale henne, går flyvertinnen inn i cockpit og informerer pilotene om den blonde setetyven.

Co-piloten kommer ut til blondinen og forklarer hvorfor hun ikke kan bli sittende på førsteklasse, hvorpå hun svarer: «Jeg er blond, jeg er vakker, jeg skal til Paris, og jeg blir sittende her.»

Co-piloten returnerer til cockpit, og foreslår at de bør kalle opp flyplassen i Paris for å be om at kvinnen blir anholdt ved ankomst.

Piloten sier:
? Dere sier hun er blond? Jeg fikser dette, jeg har en blond kone, jeg snakker flytende blondsk.

Han går ut til blondinen og hvisker noe i øret hennes, og hun sier: «Åh, beklager, det visste jeg ikke.»

Så går hun raskt tilbake til sitt opprinnelige sete på økonomiklasse uten mer oppstyr. Flyvertinnen og co-piloten spør overrasket hvordan piloten løste dette problemet?

? Jeg sa bare at førsteklasse ikke går til Paris!

 


 

En gammel mann bodde alene på en gård, da han finner på å skrive et brev til sin eneste sønn Rune, som sitter i fengsel. Brevet han skriver er som følger:

«Kjære Rune, jeg har det ikke så bra før tiden. Det ser ut til at jeg ikke får dyrket mine egne poteter i år. Jeg begynner å bli for gammel til å spa/vende potetåkeren i hagen. Skulle ønske du var her, for jeg vet du ville hjulpet meg med det. Hilsen pappa»

En drøy uke senere får bonden dette svaret tilbake:

«Kjære pappa! Du må ikke grave i hagen, for det var jo der jeg gravde ned likene. Hilsen Rune».

Neste dag velter det inn med folk fra Kripos og Lensmannkontoret på gården. De graver opp hele hagen, men finner ikke en døyt! De ber bonden om unnskyldning og drar sin vei.

Ikke lenge etter mottar bonden et nytt brev fra sin sønn:

«Kjære pappa!
Nå kan du bare sette poteter, det var det beste jeg kunne få til her jeg sitter! Hilsen din beste sønn, Rune».

Lørdag ass


 

Kamp dag!For en dag det har vært i Ski! Det hele startet med sol og utepils på bowlers med followers, for en fin gjeng! Etter noen innabaords bar det videre til Ski stadion og Follo-Mo. Follo gikk opp i ledelsen og ledet en stund hele 3-0! Men Mo kom tilbake og utlignet til 3-2. Uansett 3 poeng hjem til Ski og 6 poeng (full pott) etter to kamper i serien. Jeg er rimelig happy nå, selv om det begynte å regne på slutten og jeg stod med 3 gensere og jakke men fortsatt holdt på å fryse ihjel.. Jeg liker livet!

Akkurat nåAkkurat nå ligger jeg alene i sofaen. Akkurat nå ser jeg alene på tv. Akkurat nå spiser jeg pizza og oppdrar katten min alene. Jeg står opp, legger meg og er våken alene.

 

Akkurat nå virker det som du er hele livet. Jeg savner deg.. 

På en huskeTenk om livet var som å sitte på en huske. Frem og tilbake i de samme spor til man blir svimmel.

Knirkende fremover med rufsete hår. Sittende i en boble. 

En boble fylt med luft, mens jeg kikker på verden og tror jeg er trygg i dette øyeblikket. 

Jeg smiler idet jeg ser toelskere så nyforelsket og uberørt av hjertesorg og svik. 

Herlig vår og nytt håp blomstrer.  

Jeg sitter der i boblen min og ser ett barn slikke softisen fra munnvikene sine. 

Uten å tenke over at foreldre kan slå. 

Jeg smiler og kjenner at verden kan være god, og innser at boblen min egentlig er en huske,

og husken er livet.....

Hvil i fred

Do not stand at my grave and weep, I am not there, I do not sleep. I am a thousand winds that blow, I am the diamond glints on snow. I am the sunlight on ripened grain, I am the gentle autumn rain. When you awaken in the morning's hush, I am the swift uplifting rush of quiet birds in circled flight. I am the soft stars that shine at night. Do not stand at mye grave and cry, I am not there, I did not die.. 

 

Til minne om alle jeg har mistet, hvil i fred


 

Kjennetegn ved depresjonFor de fleste som har opplevd depresjon, står den som noe så overveldende redselsfullt at det ikke kan uttrykkes i ord. Derfor blir den da også nærmest uforståelig for enhver som ikke har opplevd den i sin verste form, til tross for at de anfallene av tungsinn som de fleste av oss opplever av og til, og som vi gjerne gir hverdagens bekymringer skylden for, er såpass vanlig at de gir mange av oss et visst begrep om hvordan sykdommen kan arte seg når utslagene blir katastrofale. Depresjon er svært utbredt. ufattelige 100 millioner mennesker rammes årlig av problemene. Samtidig er depresjon noe av det vanskeligste et menneske kan utsettes for. Mange opplever at lidelsen er knyttet til dypt personlige og høyst virkelige og vanskelige livsproblemer. Imidlertid er det også mennesker som sier at for dem var depresjonen helt uforklarlig. De forsto aldri årsakene til at nettopp de ble rammet.

Hvordan vet man at man faktisk er deprimert? Hva særpreger en alvorlig depresjon?

Depresjon kan ha mange ansikter (og årsaker). Noen plages i stor grad av angst, andre hovedsakelig av søvnvansker, enkelte har smerter i kroppen og noen føler seg utbrente. Mange føler liten livslyst og plages av tanken om å ta sitt eget liv. Selv om depresjon altså kan arte seg ganske forskjellig er det likevel en del fellestrekk. For å avgjøre om en person virkelig er deprimert, ville vi som fagfolk stilt følgende spørsmål.

Kan du forsøke å beskrive hvor deprimert, trist og fortvilet du føler deg nå? Har du lysere øyeblikk innimellom, for eksempel hvis det skjer noe oppmuntrende eller gledelig?

Senket sinnsstemning, dystre og mørke tanker, er felles for alle deprimerte. For noen er det tanker omkring tap og sorg som dominerer - for andre er det dårlig samvittighet og skyldfølelse som er mest fremtredende. Man føler seg lite verd og lite verdsatt og i verste fall ser man ikke noen mening med livet. Da har selvmordstankene lett for å trenge seg på. Den mørke sinnsstemningen gjør det vanskelig å se løsninger og å skille mellom små og store vanskeligheter - selv små bagateller kan fortone seg som uløselige problemer.

Føler du deg for tiden engstelig, anspent eller urolig innvendig?

Angst og depresjon er nært forbundet. Deprimerte mennesker vil oppleve varierende grad av indre spenning, fra vage følelser av ulyst og uro til vedvarende frykt, angst og overveldende panikk.

Hvordan har det vært med søvnen din de siste nettene? Har du sovet mindre enn du pleier, eller har du kanskje tvert imot sovet mer enn vanlig?

Problemer med søvnen er ofte et av de tidligste tegnene på at man er på vei inn i en periode med depresjon. De fleste har vansker med å falle i søvn, og våkner i tillegg tidlig om morgenen slik at søvnen blir både avbrutt og avkortet noe som bidrar til lavt energinivå og lite overskudd. Andre vil derimot sove altfor mye.

Hvordan har det vært med matlysten din de siste dagene?

Oftest har deprimerte nedsatt appetitt, maten smaker ikke lenger og man mister gleden ved et godt måltid. Noen legger imidlertid på seg, fordi de spiser for mye og ellers er lite aktive.

Har du de siste dagene hatt vanskelig med å samle tankene og konsentrere deg om det du holder på med?

Mangel på energi og en stadig opptatthet av bekymringer og negative tanker, fører til at det blir vanskelig å konsentrere seg. Det kan være vanskelig å lese selv korte notiser i avisen, følge med i et TV-program eller delta i en samtale. Dette vil også bidra til den passivitet og isolasjon som preger livet til mange deprimerte.

Synes du at det er vanskelig å komme i gang med ting ? for eksempel dagligdagse gjøremål som å stelle seg, kle seg, lage mat osv?

Alt kan fortone seg som et ork, og det blir vanskelig å få gjort selv dagligdagse oppgaver som å rydde, gjøre rent og lage mat. Når vante aktiviteter heller ikke lenger gir samme glede og tilfredsstillelse, vil resultatet bli passivitet, noe som i seg selv gir lite overskudd. Man kommer inn i en vond sirkel som det er vanskelig å komme seg ut av ved egen hjelp. Et beslektet problem er vansker med å ta avgjørelser. Deprimerte mennesker kan synes det er umulig å bestemme seg og velge mellom alternativer. Alt synes like meningsløst det er vanskelig å se at noe kan være bedre enn noe annet.

Synes du at du har mindre evne til å føle noe for ting som foregår omkring deg ? at du har mindre interesse for og glede av ting som du tidligere satte pris på ? som for eksempel å se tv, høre musikk, lese eller gå tur? Synes du at du har mistet noe av evnen til å føle for andre mennesker ? venner og pårørende? Er det vanskeligere å bli glad når de er glade eller føle med dem når de er triste for et eller annet?

Svekkede følelsesmessige reaksjoner er vanlig for mennesker som har en alvorlig depresjon. De mister gjerne interessen for det som foregår rundt dem og finner ikke lenger tilfredsstillelse i de ting og aktiviteter som de før hadde glede av. For noen vil dette oppleves som å være følelsesmessig lammet, uten evne til å oppleve sinne eller sorg, og til dels smertefull opplevelse av å ikke kunne føle noe for nære slektninger eller venner. Noen har beskrevet dette som å være i en følelsesmessig nedfrosset tilstand hvor man har tapt sine bånd til andre mennesker.

Har du ofte følt deg irritabel, frustrert eller sint i det siste?

Lite overskudd og glede gjør at man tåler mindre og lettere blir frustrert. Man irriterer seg over omgivelsene. Deprimerte mennesker vil derfor ofte reagere negativt og kan dessverre av andre oppleves som sure, gretne og kritiske. Dermed kan man bli en byrde for dem man er glad i og økt skyldfølelse for alle parter kan bli resultatet.

Er du plaget av triste tanker ? for eksempel om at du ikke strekker til, at du har gjort ting du angrer sterkt på eller at du er et dårlig menneske? Ser du pessimistisk på fremtiden?

Deprimerte mennesker har ofte en urimelig negativ oppfatning av seg selv. De kan bebreide seg selv på det kraftigste for noe andre oppfatter som ubetydelig, og vil ofte ta på seg skylden for hendelser de overhodet ikke har ansvaret for. De kan betegne seg selv som tapere, verdiløse, onde, ikke skikket til å leve selvkritikken kan være helt nådeløs. Deprimerte mennesker kan ha sin oppmerksomhet rettet mot ting og hendelser som de tror beviser at de ikke strekker til. De vil ofte bruke mye tid på å gruble over gamle negative hendelser. En slik opptatthet av det negative, vil også føre til at man ikke legger merke til det positive. Dessuten vil deprimerte mennesker ofte ha urimelig høye krav til seg selv dermed blir det også svært vanskelig å føle at man lykkes. Deprimerte mennesker har også et pessimistisk og negativt syn på sine omgivelser og sin fremtid. Fremtiden synes uten håp, og man ser ingen mulighet for at man skal kunne komme seg ut av vanskelighetene.

Hvordan er det med din livslyst ? synes du fortsatt at livet er verd å leve, eller synes du ikke det? Har du tanker om at du like gjerne ville ha vært død? Har du tenkt at det ville være en mulig løsning å ta ditt eget liv?

Tanken på at det hadde vært like godt om man var død er noe mange kan kjenne igjen. Deprimerte kan oppleve håpløshet og selvforakt i en slik grad at selvmord faktisk blir en mulighet, og man begynner å tenke på hvordan man skulle gjøre det. Dette understreker hvilken alvorlig og livstruende tilstand depresjon kan være, og hvor viktig det er at den som rammes søker tidligst mulig hjelp for sine problemer.


 

Her finner du tester for depresjon 

#DENFØLELSENNår du har vært hos psykologen og du bare tenker: Er det mulig?

Jeg smiler


(bildet er hentet fra Google)

 

Jeg smiler selv om det er regn, jeg smiler fordi det er sol, jeg smiler selv om jeg får regninger, jeg smiler når jeg får lønn. Mennesket er det eneste vesen på jorden som kan smile. Det er et lys i vårt ansikts vindu, som hjertet bruker til å vise at det er hjemme. Rynker bør antyde at her har sittet et smil. Gråt ikke fordi det er over. Smil fordi det skjedde. 

 

Smilet er en billig vare. Det gir vi bort til hvem som helst. Tårene er mere verd. Dem holder vi for oss selv.

 

Smil ... ellers kan ingen se at du er gal. 

Kristne verdier og tattoeringer


 

Dette er et kapittel for meg som jeg har tenkt mye over i det siste. Ikke fordi det har skjedd noe spesielt, men av og til så hender det at jeg drifter i vei med å filosofere over livets mange sider. Og det har jeg gjort mye den siste tiden. Jeg er kristen, og kanskje i et større spekter enn mange er kristne, det vil si jeg har for noen et litt strengt syn på livet, blant annet i forhold til samboerskap og sex før ekteskapet. Jeg mener IKKE å si på noen slags måte at det DU gjør er galt for deg, hver må ta sitt valg og det legger jeg meg ikke i, men for MEG så er det feil, fordi jeg har den troen. Jeg vet ikke om det gir mening? Syns det er få bloggere som skriver om kristne verdier, det er jo egentlig veldig rart når vi bor i et kristent land? Men det er vel bare å innse at selv om det i teorien er det så er det ikke et kristent land i praksis. Og jeg tenker at det er ikke så viktig hvem/hva man tilhører i form av kirkesamfunn eller menighet, men at man holder fast ved det man selv tror på. Hvis du tror på humanistiske verdier så greit, da er vi uenig, men da syns jeg det er viktig at du står for det. Det er faktisk noe i den frasen at "only gad can judge me" for det er virkelig sånn, så det er kanskje ikke det dummeste man kan tattoere på armen? Jeg har tattoert fiskene/Pisces og fødselsdatoen min, det kan vel sies å være et litt dummere valg. Nå har jeg bare to tattoeringer og syns tattoeringer kan være utrolig fint på andre, men jeg angrer på mine, kunne ønske jeg hadde en helt kleen kropp uten noe blekk. Men det er vel bare meg da. Det har jo blitt så utrolig populært med sleeves og blekk overalt man kan tenke seg. Hva syns du om tattoeringer? 

Vippeextension

Var og tok etterfyll på vippeextension på Tl salongen i Ski. Her kommer resultatet, beklager at jeg ser helt rar ut her. Mamma mente nesa mi ble så forferdelig lang :D

FØR:

ETTER:


 

Kjærlighetssorg

Det er vår og jeg er på A-hus.Jeg har vært der i 8 uker. Jeg vet at det er lenge å være på en akuttavdeling, men jeg er dårlig, veldig dårlig. Det er 2011 og jeg har kjærlighetssorg, sånn rivende, sviende, knusende kjærlighetssorg. Jeg vet ikke hvor jeg skal gjøre av meg eller hva jeg skal gjøre. Jeg klarer ikke å gjøre noe annet enn å sove for jeg er så utmattet, men jeg klarer ikke å slappe av så jeg kan ikke sove, det er faktisk helt umulig. Det eneste jeg klarer er å gråte, sånn helt hysterisk, kjenner på følelsen av at hjertet mitt fysisk er revet i mange biter. Når jeg ikke er fysisk kvalm og kaster opp på badet er jeg så bunnløst fortvilet at jeg hyler ut i smerte. Jeg har kutta meg masse den siste tiden.

 

Det var så vondt og det føltes som det hadde vart hele livet, denne kjærlighetssorgen. Jeg klarte ikke å spise, jeg ble dypt deprimert, jeg selvskadet med mer og jeg var uendelig trist. Jeg gikk ned 25 kilo denne våren og overlevde såvidt på yoghurtnøtter. Det var mange turer inn og ut av avdelingen, på sykehuset, akutt 24 og noen timer hjemme. Jeg var totalt knust og hadde det jeg vil kalle for flom-angst 24/7. Det er det verste jeg har følt i hele mitt liv, det er ikke noe noen kan si eller gjøre som gjør det bedre, det er bare noe man må stå i. Det føles umenneskelig akkurat der og da, det føles umulig å komme seg videre. Som: Don't fall in love, fall of a bridge, it hurts less..Men det er faktisk mulig. Det er mulig å komme over de følelsene man har for denne personen og det er mulig å ha det bra alene eller med en ny partner. Det er mulig og komme seg ut av depresjonen, komme seg vekk fra smerten og starte å leve igjen. Om jeg bare hadde visst dèt, som jeg vet idag...

 

 

Posttraumatisk stresslidelse - PTSD


(Bildet er hentet fra Google)

Posttraumatisk stresslidelse (PTSD) er en alvorlig angstlidelse som kan utvikle seg etter eksponering for en hendelse som fører til psykiske traumer. Denne hendelsen kan innebære en trussel om død for seg selv eller andre, eller til ens egen eller andres fysiske, seksuelle eller psykiske integritet. Denne trusselen oppleves som overveldende i forhold til den enkeltes evne til å mestre situasjonen. Som et resultat av psykologiske traumer er PTSD sjeldnere og mer varig enn det man vanligvis ser som akutte stressreaksjoner.

Diagnostiske symptomer for PTSD omfatter gjenopplevelser av det opprinnelige traumet (eller traumene) gjennom «flashbacks» eller mareritt, unngåelse av stimuli knyttet til traumet, og økt spenningsnivå- for eksempel problemer med søvn, sinne, skvettenhet og hyperårvåkenhet. Formelle diagnostiske kriterier (både DSM-IV og ICD-10) krever at symptomene varer mer enn en måned og at de forårsaker betydelig svekkelse i sosiale, yrkesmessige eller andre viktige funksjonsområder.

PTSD er antatt å være forårsaket av enten fysiske traumer eller psykiske traumer, eller som oftest en kombinasjon av begge deler. Mulige kilder til traumer omfatter å oppleve eller å være vitne til fysiske, følelsesmessige eller seksuelle overgrep i barndommen eller i voksen alder. I tillegg kan det å oppleve eller å være vitne til en hendelse som oppfattes som livstruende, resultere i PTSD. Eksempler på dette kan være fysiske overgrep, voksne opplevelser av seksuelle overfall, ulykker, narkotikaavhengighet, sykdommer, medisinske komplikasjoner, krig eller katastrofer.

Typiske traumatiske hendelser som kan forårsake PTSD kan være voldelige overfall, kidnapping, seksuelle overgrep, tortur, være gissel eller krigsfange, oppleve en katastrofe, trafikkulykker eller å få en diagnose på en livstruende sykdom. Barn og voksne kan utvikle PTSD-symptomer ved å oppleve mobbing. Foreløpige undersøkelser tyder på at overgrep hos barn kan virke sammen med mutasjoner i et stress-relatert gen som øker risikoen for å utvikle PTSD som voksne.

Flere studier viser at foreldres PTSD og andre posttraumatiske forstyrrelser hos foreldre kan, til tross for at de gjør så godt de kan, forstyrre deres responser til barnet og disse barnas reaksjoner på traumer. Foreldre med voldsrelatert PTSD kan for eksempel utilsiktet utsette sine barn for utviklingsmessig upassende voldelige medier på grunn av sine egne behov for å mestre sin egen emosjonelle dysregulering.

Selv om de fleste mennesker (50-90 %) opplever traumer i løpet av et helt liv, utvikler bare ca. 8 % full PTSD. Sårbarheten for PTSD stammer antagelig fra et samspill mellom biologiske faktorer, tidlige utviklingsopplevelser og traumers alvorlighetsgrad.

Modeller som skal predikere PTSD, har gjennomgående funnet at barndomstraumer, kronisk motgang, og familiære stressfaktorer øker risiko for PTSD, samt risiko for biologiske markører av risiko for PTSD etter en traumatisk hendelse i voksen alder. Denne effekten av barndomstraumer, som ikke er godt forstått, kan være en markør for både traumatiske opplevelser og tilknytningsproblemer. Nærhet til, varighet og alvorlighetsgrad av traumer har også betydning, og menneskeskapte intensjonelle traumer fører til mere problemer enn upersonlige traumer.

 

(Kilde: Wikipedia)

Paperboys - Go ahead


Har så sykt hangups på denne låta! Uh, dette er kult altså

Til degI realized I was thinking of you, and I began to wonder how long you'd been on my mind. Then it occured to me: Since I met you, you've never left..

 

  

I like you

If I hadn't met you, I wouldn't like you. If I hadn't liked you , I wouldn't love you. If I didn't love you, I wouldn't miss you

 

But I did, I do and I will

 

Nye negler!

Resultatet av en tur på Tl salongen Ski idag. Hva tycker du? 

Når man er SÅ forelska


(Bildet er hentet fra Google)
 


 

Jeg falt ikke for deg, jeg tryna. Var mer sånn, skrubbsår i panna, hull på kne, legevakta, krykker ut året følelse 

SOMMER - BRING IT!Idag var det soool! Jeg satt i bilen (satt på med en annen altså, jeg har jo mista lappen) rulla ned vinduet og kjente solen steke på armen. Å jeg elsker følelsen! Igår holdt jeg på å bestille meg en tur til Alanya, men er jo litt ufred der så kanskje ikke beste stedet å dra? Men jeg elsker Tyrkia. Man er alltid sikra sol og varme temperaturer også har de kjempe fine strender, med avkjølende digg vann. For ikke å snakke om shopping mulighetene der! Der er jo så bra. Sist jeg var i Tyrkia hadde de norske puber som sendte Start kamper til og med! Shiiit... Det var bare døds digg når jeg tenker meg om. Tror kanskje jeg må tilbake dit rett å slett.... Er det egentlig trygt å dra til Alanya i juni, altså turiststedene? Hmm.. Jeg blir usikker. Hvis jeg ikke skal dra til Alanya, tror jeg at jeg vil til Hellas, men har aldri vært der før så hvor bør man dra...? Jeg liker at det er rolig by men endel restauranter, barer og litt liv og masse markeder/butikker osv. Også har jeg ganske høy standard når det gjelder hotell, må hvertfall ha 4 stjerner. Og billig! HAHA, dere skjønner greia... Det går jo ikke... Skal du på ferie i sommer?  

Borderline personlighetsforstyrrelse

Symptomer ved borderline personlighetsforstyrrelse

Borderline eller emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse kjennetegnes ved at de er impulsive, har svingende og sterke affekter, har dårlig selvbilde, er selvdestruktive og inngår ustabile relasjoner. De utviser konstante stemningssvingninger og har ofte sinneutbrudd. Ofte tar de ut sinnet på seg selv og skader seg. Selvmordstrusler og selvmordsforsøk er ikke uvanlige.

Et vedvarende mønster av ustabilitet i mellommenneskelige forhold, selvbilde og affekter, og markert impulsivitet som starter i tidlig voksen alder  

Personen er kjenntegnet av tydelige variasjoner i humøret, en uvanlig grad av ustabilitet i humør og svarthvittenkning. Personen kan lett skifte mellom å idealisere andre og å devaluere dem. Relasjonene til andre er kaotiske og ustabile, og på samme måten er selvbidet, identitetet og atferden preget av store svingninger.

Personen kan ha perioder med dissosiasjon. Symptomene opptrer særlig i nære personlige forhold, såkalte tilknytningsforhold. I upersonlige sammenhenger kan funksjonen være upåfallende. Vanskene fører derfor i hovedsak til vanskelige relasjoner til familie, venner og kolleger. Det er ikke uvanlig med selvskading. Uten behandling kan symptomene forverres og i ekstreme tilfeller føre til selvmordsforsøk. 

Årsaker til borderline personlighetsforstyrrelse

Som ved andre psykiske lidelser er årsakene til borderline komplekse og ukjente. Ett funn er at mange av disse personene har en historie med traumer, overgrep eller omsorgssvikt i barndommen. Forskere har foreslått forskjellige mulige andre årsaker som for eksempel en genetisk disposisjon, nevrobiologiske faktorer, eller forskjellige miljømessige faktorer.

Det er forskning som antyder at borderline og posttraumatisk stresslidelse (PTSD) er nært beslektet. Videre tyder dokumentasjon på at borderline kan være en følge av en kombinasjon som kan omfatte en traumatisk barndom, sårbart temperament og stressende hendelser i ungdomsårene eller voksen alder.

 

Så der! Der har du meg.. Neida.. Det er bare en diagnose, det er ikke meg selv om man kan kjenne seg igjen i mye så er det ikke alt. Heldigvis!

 

Syns du dette var interessant? For mer om borderline personlighetsforstyrrelse les Her. For andre psykiske lidelser les HER 

 

 

Bestevenn!

 


 

I love you Moni! Takk for en super helg i Trondheim! Gleder meg til sommeren og Palmesus og ikke minst, neste by ferie! Blir det Tromsø kanskje? Dere får vente å se <3

I'm not okay

(Bildet er hentet fra Google)

 

Noen ganger når jeg sier: "jeg er ok" Så vil jeg bare at noen skal se meg inn i øynene og si; "Jeg vet du ikke er det". Også er det liksom helt ok. Jeg vet man ikke kan håpe på forståelse, men og i det minste få litt respekt. Jeg håper alikevel, for jeg trenger at folk forstår. At de tilgir og holder ut når jeg er som jeg er. Hvis jeg alltid må kjempe for forståelse vil jeg bli helt utslitt av det. Hvorfor kan ikke bare folk forstå og ikke minst akseptere meg og andre når vi har det vondt? 

Til deg som er veganer/vegetarianer

Jeg beundrer deg. Hver dag. Når jeg tar mine valg og alle matproduktene jeg ikke klarer å motstå. Du motstår dem, du fornekter deg hver dag. Jeg burte klare å fornekte meg, det er jeg som er kristen. Men det er du som tar de tøffe valgene, det er du som gjør noe godt for andre, for dyrene, for miljøet og for deg selv. 

 

Hva er veganisme?

Veganisme er et etisk standpunkt og en levemåte basert på respekt for dyr. Veganere har et plantebasert kosthold og unngår generelt å støtte produksjonsformer som utnytter dyr.

Veganisme i praksis

Veganere velger mat, produkter og ressurser fra planteriket fremfor dyreriket.

Veganere spiser et plantebasert kosthold, og unngår all mat av animalsk opprinnelse. Det vil si at dietten eksluderer kjøtt, fisk, skalldyr, egg, meieriprodukter og honning, og andre ingredienser som stammer fra dyr.

Et vegansk kosthold er basert på belgfrukter som bønner, linser og erter, korn, grønnsaker, sopp, frukt, bær, nøtter, frø og kjerner, planteoljer, urter og krydder. Dette kan varieres i det uendelige: Burgere, gryteretter, smoothies, brødmat, salater, wok, curryer, grøt, pastaretter, pannekaker, pizza, taco, kaker, iskrem etc. (Eksempler kan du finne på facebookgruppa: Hva slags veganmat lager du i dag?)

Veganere unngår bruk av pels, skinn, ull, dun og silke. I stedet velger de klær og sko lagd av andre materialer som lin, bomull, bambus, hamp og syntetiske stoffer.

Veganere støtter ikke dyreforsøk og unngår produkter som er fremstilt ved bruk av dyreforsøk, som kosmetikk, hudpleie- og husholdningsartikler. Veganere støtter heller ikke underholdningstjenester som baserer seg på utnytting av dyr, som sirkus og kommersielle dyrehager.

Selve ordet «vegan» ble lagd i 1944 av Donald Watson, da han og fem andre stiftet den britiske foreningen The Vegan Society. Ordet er avledet av de første og siste bokstavene i «vegetarian», med begrunnelsen «because veganism starts with vegetarianism and carries it through to its logical conclusion».

The Vegan Society var den aller første veganforeningen, og deres definisjonen av veganisme brukes fremdeles i bredt omfang av veganere og veganorganisasjoner verden over. Det er også denne definisjonen Norsk vegansamfunn retter seg etter:

Veganisme er en levemåte som søker å ekskludere, så langt som mulig og praktiserbart, alle former for utnyttelse av og grusomhet mot dyr for mat, klær eller andre formål.

Veganisme som mer enn en diett

Fra stiftelsen av de første veganforeningene, har veganisme alltid vært uløselig knyttet til en etisk overbevisning der respekt for dyrs liv står sentralt. Ulik de tidlige vegetarforeningene som ekskluderte kjøtt og fisk fra kostholdet av rent helsemessige årsaker, er veganeres fremste formål å unngå utnytting, lidelse og død for dyr. Veganere mener at samfunnets utnytting av dyr bør avskaffes og erstattes med humane alternativer.

 

YOU GO! DO WHAT'S RIGHT FOR YOU!

HATING LIFE, LOVING YOU


(Bildet er hentet fra Google)

 

Når jeg tror at jeg er alene, er du der.

Dersom tvilen ser ut til å få tak i meg, elsker du meg ikke mindre av den grunn.

Gjerne skulle jeg våge å kaste meg ut i det ukjente for din skyld.

 

Når livet synes som verst er du der. I'm hating life, but I'm loving you! 

Til MAMMA


Når jeg vokste opp, hadde vi ikke det fineste huset i nabolaget, den beste bilen eller mest penger. Men den ene tingen jeg hadde som ingen andre hadde var den beste mammaen. Det eneste som er bedre enn å ha deg som mamma er at mine barn får ha deg som bestemor.. Jeg antar at jeg var den rikeste ungen i hele nabolaget allikevel.. 

Selvskading - OBS STERKE BILDER!

Arrene har ingen lyd.

Ingen toner.

Ingen ord.

Arrene er bare et stille uttrykk for et voldsomt inntrykk.

Et taust skrik fra livets bølger.

Et vitne om at du har vært i krig med deg selv..

Depresjonen tar over livet mitt..(Bildet er hentet fra Google)

 

Smerte, men ingen tårer, tomhet - men ingen ro. Fortvilelse, men ingen gråt. Utmattelse, men ingen hvile. Problemer, men ingen løsning... Noen ganger når jeg har lange tunge perioder, så slår det meg hvor mye tid, dyrebar tid, depresjoner og angst stjeler. Hvor mye krefter det suger ut av kroppen, hvor utmattet man kan bli, hvordan det gjør at man mister energien og lever i en innelukket dvale. Det går i en slags ond sirkel. Det spiser meg opp fra innsiden. Det er da det som nå, er herlig å se - hvordan jeg ser det selv. Hvordan jeg legger merke til at ting er vanskelig. Hvordan jeg tar tak i det, og at jeg ser at jeg kan ha tendenser til å henge meg opp i mattanker, rustanker, eller andre tanker når det blir for vanskelig. Jeg har kommet så langt, jeg SKAL gå enda lenger..

 

Jeg vil ikke dø, jeg bare orker ikke å leve. Sometimes surviving is about all the living I can handle..

 

 

Trondheim 2016 - selfies

Her kommer et par selfies i beste sendetid! Vi storkoser oss i Trondheim! Vi bor på bakklandet og har alt innen for en kilometeres omkrets. Super digg! Er så fornøyd til nå.

Her kommer noen bilder

Utsiden av hotellet rett ved nidelven:


Bar området på hotellet:


Restaurantområdet:

Hotellrommmet:


Igår var vi å spiste sen middag tvers over gaten fra hotellet også gikk vi først til en ganske brun pub der det var live musikk, tok en pils der før vi satte kursen til downtown for å sjekke livet der, men der var det ingen mennesker, så vi gikk tilbake til bakkelandet og på fire fine. Sykt koslig sted og jeg fikk til og med et gratis glass med derfra! De som kjenner meg vet jo at jeg har totalt dilla på sjeldne glass så jeg ble overlykkelig! Nå har det gått to kvelder og jeg har fått 4 glass. Er RIMELIG happy med det! Så får vi se hva og hvor mange glass imorgen bringer! 

Til en rusmisbruker. OBS! Sterkt bilde


(Bildet er hentet fra google)

 

Vi har kjent hverandre siden vi var 16 år. Vi har vært igjennom så utrolig mye. Du har vært venninnen min gjennom tykt og tynt. Husker du den første festen vi var på sammen? Jeg ble slått ned den kvelden, og enda jeg var ny på skolen så var du på min side og turte å være venninna mi uansett. Du kom mange ganger på besøk hjemme hos meg, selv om det kanskje ikke var det kosligste hjemmet å komme til. Vi smugrøyka i skogen rett ved, pusset tenner og brukte munnspray for å døyve lukten. Tror kanskje mamma gjettet det uansett? Du tok meg med på fester og arrangemanger, du viste med handling at vi var bestevenner. Du var der alltid, du brydde deg. Du er der nå også, men du har det veldig tungt nå. Jeg ser det på deg selv om du prøver å late som ingenting.

En rusmisbruker er min venn, men rusen er din fiende.

 

Jeg elsker deg..

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no
hits